◊ Home  ◊ Therapie  ◊ Therapeut  ◊ Contact  ◊ Inspiratie  ◊ Cliëntervaringen 

◊ Individuele therapie  ◊ Familieopstelling  ◊ Trainingen 



Lichaamsgerichte psychotherapie

Binnen lichaamsgerichte psychotherapie wordt bewust contact gemaakt met het lichaam door middel van ademhaling, beweging en geluid. Het fijne van deze therapie is dat bewust stil staan bij dat wat je in je lichaam ervaart, maakt dat je dichter bij jezelf komt. De informatie die je krijgt als je echt naar je lichaam luistert is heel waardevol, omdat wat je lichaam je laat voelen altijd waar is.

Wanneer je bijvoorbeeld teveel werk op je schouders neemt, laten je schouders je dit voelen door aan te spannen, wanneer je dit vaak doet dan krijg je pijn in je schouders. Je schouders vertellen je dus in dit geval dat je teveel doet. Door dit gevoel te leren herkennen kun je al eerder voelen wanneer je jouw grens bereikt hebt en hiernaar handelen voordat je schouders pijnlijk worden. Je zult merken dat je je meer ontspannen gaat voelen wanneer je meer naar je lichaam gaat luisteren.

Tijdens de sessies worden vormen als emotioneel lichaamswerk, bio-energetica, ademwerk, bodydrama en gestalt ingezet. Daarnaast wordt gewerkt met familieopstellingen in individuele vorm. Dit zijn ervaringsgerichte methoden die je meer inzicht in jezelf en doorstroming in je lichaam brengen. Belemmerende gedragspatronen worden inzichtelijk en lichamelijke/emotionele blokkades bewust. Vaak zijn deze al vroeg in de ontwikkeling ontstaan.

Blokkades ontstaan wanneer lichamelijke impulsen tegen gehouden worden. Bijvoorbeeld de beweging van het slaan met de armen bij woede of de beweging van het snikken bij verdriet. Emoties kunnen onderdrukt worden door de adem in te houden en de spieren aan te spannen. Wanneer je de emotie tegen blijft houden verdwijnt deze uit het bewustzijn. De spanning in je lichaam wordt 'normaal'. De emotie is echter niet verdwenen en de onderdrukking ervan blijft energie kosten.

Het inhouden van emoties of gevoelens is voor een kind vaak een noodzakelijke overleving, om de liefde van degene die voor hem zorgt te behouden. Als volwassene gaat dit je echter belemmeren om je leven voluit te leven. Het helpt dan om deze oude emoties te doorvoelen, een plek te geven en op te ruimen.

Lichaamsgerichte therapie is geschikt voor mensen met uiteenlopende vragen. Bijvoorbeeld:
- Vermindering van klachten door stress;
- Grenzen voelen en aangeven;
- Leven met hoogsensitiviteit;
- Verbeteren van relaties;
- Burn-out/ oververmoeidheid;
- Omgaan met rouw en verlies;
- Psychosomatische klachten;
- Diverse vormen van angst;
- Omgaan met emoties als woede en verdriet;
- Verwerking van trauma;
- Depressiviteit;
- Ontwikkeling assertiviteit;
- Vragen m.b.t. innerlijke groei.



"De bedoeling van jouw leven is te zijn wie je bent." - Joseph Campbell