◊ Home  ◊ Visie  ◊ Therapeut  ◊ Contact & tarieven  ◊ Inspiratie  ◊ Cliëntervaringen 

◊ Therapie  ◊ Healing  ◊ Familieopstelling  ◊ Leef je liefde Stemmen in je hoofd

We hebben ze allemaal, stemmen in ons hoofd. Ik zal beginnen met een voorbeeld. Ik loop langs de bakker en zie een gebakje. Mijn eerste stem zegt ‘hmmm, lekker, die wil ik hebben’. Een andere stem zegt: ‘niet doen, dat is niet goed voor me’, weer een andere stem zegt: ‘dan moet ik helemaal naar binnen, wat een gedoe’. Wat ik uiteindelijk doe hangt af van de kracht die elk van deze stemmen op dat moment in mij heeft.

De stemmen verschillen ook in hoe ondersteunend ze voor ons zijn. Er zijn erbij die ons positief toespreken: ‘ik ben een aardig iemand’, maar iedereen heeft ook stemmen die wat minder rooskleurig zijn: ‘ik ben te dik’, ‘ik kan het niet’, ‘ik ben niet goed genoeg’, etc. Vaak nemen we dit soort boodschappen aan onszelf voor waar aan en zijn we er zelfs van overtuigd dat anderen dit ook vinden.

Je kunt leren om naar je gedachten te kijken. Zodra je het namelijk als ‘een gedachte’ gaat aanschouwen laat je de identificatie hiermee al los. Het is prettig om hier losser van te komen, want dan ben je minder makkelijk uit het veld te slaan. Als je van jezelf aardig en onaardig mag zijn, dan maakt het niet meer uit of de ander je aardig vindt.

Een stapje dieper vind je dat onder deze gedachten een gevoel schuil gaat. Onder ‘ik ben een aardig iemand’ kan bijvoorbeeld de angst zitten: ‘ik moet aardig gevonden worden, anders hoor ik er niet meer bij’. Ook met een gevoel kun je geïdentificeerd zijn. Wanneer je de fysieke gewaarwordingen die bij dit gevoel horen blootlegt, kun je gaan zien dat het ‘een’ gevoel is en dat jij dat gevoel niet ‘bent’. Dit gevoel is jouw waarheid totdat je in gaat zien dat dit niet dé waarheid is.

Soms kan een stem heel bepalend zijn in je leven. Het kan dan helpen om te onderzoeken wat er nog meer gehoord wil worden in jou. Je hebt bijvoorbeeld een stem die vol enthousiasme vooruit wil en een stem die zegt dat je rust moet nemen. Wanneer je alleen die eerste serieus neemt, dan ligt een burn-out op de loer.

Herken jij ook zo’n stem in jezelf? Wil je weten wat er onder deze stem schuilgaat? Geef hem dan eens de kans om zich helemaal uit te spreken. Je kunt dit doen door je lichaam die houding aan te laten nemen die bij deze stem hoort. Registreer wat er met je ademhaling, je spieren en je houding gebeurt. Wat zijn je lichaamssensaties? Ga nu tegenover deze plek staan en visualiseer je houding van net. Wat zie je dan, wat wil je tegen jezelf zeggen? Door dit te doen kan je zelfbewustzijn en innerlijke rust groeien.

Ook moe van de discussies in je eigen hoofd? Wil je graag innerlijk groeien? Je bent welkom!


Vorige
Volgende
Terug naar inspiratie